header foto header foto header foto header foto
header foto header foto header foto header foto header foto
header foto header foto header foto header foto
 
Algemeen

INGEZONDEN: een plasje langs het hoofdveld

Nieuws afbeelding 10-5-2009

Het is zondagochtend 10 mei, en ik loop langs het hoofdveld richting het clubhuis. Er is flink wat activiteit op de club. Er spelen meisjes van een jaar of 8-9 wat (oefen)wedstrijdjes op veld 1, de veterinnen zijn bezig op veld 2 en op het terras staat een handjevol mensen.
 
Naast het goal op veld 1, dichtbij het clubhuis, staat een vader op het veld met z’n zoontje van een jaar of drie. Zie ik dat nou goed?
 
Het lijkt wel of de vader het zoontje helpt met plassen over de omheining van veld 1?! Ja hoor, iets dichterbij gekomen zie ik dat de vader helpt om het kleine piemeltje goed te richten zodat de straal buiten het veld terecht zal komen.  Ik stop even en zeg: “Er is een WC hoor, nog geen 10 meter verderop. Dit vind ik echt niet kunnen.” De vader antwoord dat z’n zoontje heel nodig moet. “Tja” zeg ik, “dan is er nog steeds een WC 10 meter verderop” en ik herhaal dat ik dit echt niet vind kunnen. Het kleine ventje zegt met een stralend, ietwat brutaal, bekkie: “ik vind dat het WEL kan”.
 
Even verwacht ik een opvoedkundige correctie van de vader die zal bevestigen dat het inderdaad volgens normale normen en waarden niet zo netjes is.  Maar nee, de vader herhaalt nog iets harder “en ik vind OOK dat het WEL kan”. Vervolgens voegt vader er aan toe “wat ben jij voor een ouder?”.
 
Tja, dat slaat me enigszins uit het veld. Ik ben zo’n ouder met 3 dochters bij HBS die vind dat haar dochters netjes op de WC moeten plassen en niet op het clubterrein. Eentje die vind dat haar dochters een kauwgommetje in de vuilnisbak moeten uitspugen, en niet op het clubterrein. Een ouder die vindt dat lege Aquarius-flesjes, snoeppapiertjes, servetten en bekertjes ook in de prullenbak horen en niet achteloos op de grond gedumpt moeten worden.

De vader slingert nog wat verwensingen naar mijn hoofd en ik loop verbijsterd door richting clubhuis.
 
Wat ben ik voor een ouder? Is het inderdaad normaal om je kind van pak ‘m beet 3 jaar te leren dat plassen op het clubterrein normaal is, ook al is er een WC ietsjes verderop?
 
In gedachten vlieg ik even door, 15 jaar verder in de tijd. Dit schattige ventje van 3 is nu 18 en speelt in Heren 1. Op HBS heeft zich veel publiek verzameld want H1 speelt een spannende thuiswedstrijd. Vlak voor de wedstrijd aanschouwen we het volgende: heel Heren-1 schaart zich in een linie langs het hek van het veld. De broeken gaan omlaag, de blazen worden geleegd. Want ja, ze moeten heel nodig zo vlak voor de wedstrijd (zenuwen nietwaar). Een paar toeschouwers roepen “Hé mannen, d’r is een WC hier in het clubhuis hoor” maar de andere toeschouwers corrigeren direct: “zeur niet zo, dit moet toch kunnen?”. Ook de trotse vader van 1 van de Heren-1 spelers roept meteen “ik vind OOK dat dit WEL kan, wat zijn jullie voor publiek?”. Iets verderop zien we Dames-1 in voorbereiding van de wedstrijd op het aangrenzende veld. Een aantal dames trekt de rokjes omlaag en hangen blootbils over de omheining, even lekker plassen. Ze moeten namelijk heel nodig.
 
Ik kijk om me heen. Niemand vind het gek, want dit moet kunnen anno 2024. De trend is immers gezet in 2009 ... Zuchtend trek ik een kauwgommetje vanonder m’n schoenzool en gooi hem in de prullenbak, en pak ondertussen nog even 1 van de vele rondslingerende lege blikjes op.

Weer terug in het heden: Nee, ik vind nog steeds dat dit niet kan. En ik hoop dat HBS een club blijft waar (het merendeel van) de ouders deze mening delen, en waar we elkaar aan kunnen spreken op dit soort gedrag zonder verwensingen naar het hoofd geslingerd te krijgen. Bij deze een oproep aan iedereen om elkaar aan te blijven spreken op (on)bewust asociaal gedrag.

Naam bekend bij webredactie

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws


Jeugd

Senioren

Sponsoren


Facebook

Instagram